Web Analytics
Vážení návštěvníci, ve čtvrtek 1. 5. je vstup možný pouze zadním vchodem přes Botanickou zahradu (viz aktualita). Děkujeme za pochopení.

Letní festival Země na talíři bude zaměřený na městské zahradničení

  • Úvod
  • Aktuality
  • Letní festival Země na talíři bude zaměřený na městské zahradničení

5. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle Země na talíři se  letos koná ve středu 22. července v Pevnosti poznání. Letošním tématem bude městské zahradničení. Můžete se těšit na filmovou projekci, diskuzi, soutěž i workshop.  

Cílem festivalu je upozornit na to, že do budoucna nebude snadné zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety a že už nyní je potřeba hledat řešení. Městské prostředí nabízí dosud nevyužitý potenciál především pro pěstování čerstvého ovoce a zeleniny, potvrzuje koordinátor programu Potraviny pro budoucnost a vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, prof. Jaroslav Doležel: „Považuji za důležité lépe využít možností, které nám města dávají. Ve Velké Británii odhadují, že využití pouhých deseti procent městských zahrad a zeleně by umožnilo zajistit čerstvé potraviny pro šestinu obyvatel v dané lokalitě.“ Městské zahradničení je také ekologické, čerstvé potraviny jsou chutnější a obsahují více zdraví prospěšných látek. Nezanedbatelný je i návrat lidí k přírodě a odpovědnější nakládání s potravinami.

Návštěvníci festivalu uvidí americký dokumentární film Plodná města (Growing cities), který vypovídá o tom, jak velkou měrou může zahradničení ve městech přispět k fyzickému i duševnímu ozdravení komunity.  Snímek představuje všechny podoby  pěstování ovoce a zeleniny v několika amerických městech, od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.

Hostem festivalu bude Barbora Duží z Akademie věd ČR. Ta se v Ústavu geoniky věnuje tématu potravinových systémů už několik let a o městském zahradničení bude hovořit v českém kontextu: „Otázka zajištění dostatku zdravých potravin se v poslední době zřetelně proměňuje. Do popředí se dostává problematika původu, geografické vzdálenosti a složení potravin. Mění se také role obyvatel jako konzumentů potravin, kteří se zajímají nejen o to, jak mohou ovlivňovat různé potravinové systémy, ale také do jaké míry na nich mohou sami participovat.“  Debatovat se bude také například o tom, zda je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti, či kolik potravin si Češi dokáží vypěstovat sami. 

Součástí festivalu, který se koná 22. 7. od 16:00 v Pevnosti poznání je i workshop výroby domácí kosmetiky a soutěž o drobné ceny. Vstup na akci je zdarma.

PROGRAM:
16:00 – 17:00 
Workshop na výrobu domácí kosmetiky Ukážeme Vám, jak snadno vyrobit domácí sůl do koupele, balzám na rty nebo měsíčkovou mast. Popovídáme si o dalších jednoduchých receptech, které doma zvládne každý. Zarezervujte si místa na workshopu e-mailem (festival@namysli.com)
17:00 – 17:30 Soutěž o ceny Jak jste na tom se znalostmi z oblasti udržitelného rozvoje? Ukažte, že můžete jít svému okolí příkladem a my Vás odměníme.
17:30 – 18:30 Promítání Plodná města (Growing cities) Ve filmu o putování od pobřeží k pobřeží nás cestovatelé seznámí se všemi podobami městského zahradničení v USA, od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.
18:30 – 19:30 Debata po filmu s Mgr. Barborou Duží, Ph.D z Ústavu geoniky Akademie věd ČR. Otázky: Jak jsme na tom v Čechách s městským zahradničením? Co Čech to kutil a zahrádkář? Kolik si toho umíme vypěstovat sami? Je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti?
19:30 – 20:00 Závěrečná diskuze a drobné občerstvení

Festival pořádají organizace Na mysli, z.ú., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Pevnost poznání Univerzity Palackého.