Web Analytics

Letní festival Země na talíři bude zaměřený na městské zahradničení

5. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle Země na talíři se  letos koná ve středu 22. července v Pevnosti poznání. Letošním tématem bude městské zahradničení. Můžete se těšit na filmovou projekci, diskuzi, soutěž i workshop.  

Cílem festivalu je upozornit na to, že do budoucna nebude snadné zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety a že už nyní je potřeba hledat řešení. Městské prostředí nabízí dosud nevyužitý potenciál především pro pěstování čerstvého ovoce a zeleniny, potvrzuje koordinátor programu Potraviny pro budoucnost a vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, prof. Jaroslav Doležel: „Považuji za důležité lépe využít možností, které nám města dávají. Ve Velké Británii odhadují, že využití pouhých deseti procent městských zahrad a zeleně by umožnilo zajistit čerstvé potraviny pro šestinu obyvatel v dané lokalitě.“ Městské zahradničení je také ekologické, čerstvé potraviny jsou chutnější a obsahují více zdraví prospěšných látek. Nezanedbatelný je i návrat lidí k přírodě a odpovědnější nakládání s potravinami.

Návštěvníci festivalu uvidí americký dokumentární film Plodná města (Growing cities), který vypovídá o tom, jak velkou měrou může zahradničení ve městech přispět k fyzickému i duševnímu ozdravení komunity.  Snímek představuje všechny podoby  pěstování ovoce a zeleniny v několika amerických městech, od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.

Hostem festivalu bude Barbora Duží z Akademie věd ČR. Ta se v Ústavu geoniky věnuje tématu potravinových systémů už několik let a o městském zahradničení bude hovořit v českém kontextu: „Otázka zajištění dostatku zdravých potravin se v poslední době zřetelně proměňuje. Do popředí se dostává problematika původu, geografické vzdálenosti a složení potravin. Mění se také role obyvatel jako konzumentů potravin, kteří se zajímají nejen o to, jak mohou ovlivňovat různé potravinové systémy, ale také do jaké míry na nich mohou sami participovat.“  Debatovat se bude také například o tom, zda je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti, či kolik potravin si Češi dokáží vypěstovat sami. 

Součástí festivalu, který se koná 22. 7. od 16:00 v Pevnosti poznání je i workshop výroby domácí kosmetiky a soutěž o drobné ceny. Vstup na akci je zdarma.

PROGRAM:
16:00 – 17:00 
Workshop na výrobu domácí kosmetiky Ukážeme Vám, jak snadno vyrobit domácí sůl do koupele, balzám na rty nebo měsíčkovou mast. Popovídáme si o dalších jednoduchých receptech, které doma zvládne každý. Zarezervujte si místa na workshopu e-mailem (festival@namysli.com)
17:00 – 17:30 Soutěž o ceny Jak jste na tom se znalostmi z oblasti udržitelného rozvoje? Ukažte, že můžete jít svému okolí příkladem a my Vás odměníme.
17:30 – 18:30 Promítání Plodná města (Growing cities) Ve filmu o putování od pobřeží k pobřeží nás cestovatelé seznámí se všemi podobami městského zahradničení v USA, od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.
18:30 – 19:30 Debata po filmu s Mgr. Barborou Duží, Ph.D z Ústavu geoniky Akademie věd ČR. Otázky: Jak jsme na tom v Čechách s městským zahradničením? Co Čech to kutil a zahrádkář? Kolik si toho umíme vypěstovat sami? Je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti?
19:30 – 20:00 Závěrečná diskuze a drobné občerstvení

Festival pořádají organizace Na mysli, z.ú., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Pevnost poznání Univerzity Palackého.