Web Analytics

Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/pevnostpoznanicz/home/www/wp-content/themes/pevnost/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 8

Pevnost poznání získala čestné uznání v soutěži Stavba roku!

Kategorie Rekonstrukce a obnova v soutěži Stavba roku Olomouckého kraje 2016!

Porota hodnotila například architektonické vyznění díla, jeho celkový přínos, prostorové a funkční řešení a začlenění do daného prostředí. Důležitým prvkem byla také kvalita stavebních prací, vhodnost použití stavebních materiálů nebo vstřícné řešení pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Obnova pochází z dílny Ateliéru Bonmot. Duchovním otcem rekonstrukce zničeného dělostřeleckého skladu z roku 1857 je architekt Stašek Žerava: Co se nám honilo hlavou, když jsme poprvé vstoupili do 160 let starého dělostřeleckého skladu? Do této vojensky strohé, ale prostorově fascinující stavby na pokraji havarijního stavu?”

  1. Zachránit maximum z toho, co se zachránit dalo. Hodnota památky totiž spočívá v autentickém uchování každého jednotlivého prvku.
  2. Pochopit duši stavby a myšlení jejích dávných tvůrců. Vojenská architektura je jiná. Až na samotnou dřeň prostá, účelná a trvanlivá. Není v ní prostor pro nadbytečné.
  3. Minimálně členit fascinující prostor 90 metrů dlouhých pater, rytmizovaných sloupy, trámy a okenními záklenky. Onen průhled bere dech a návštěvníci o něj za žádnou cenu nesmí být připraveni. Proto bylo nutné vymyslet způsob nevnímatelného členění.
  4. Odlišit původní od nového. Drsně a kontrastně. Všichni si zkrátka musí uvědomit, že schodiště, nerezové sítě a sádrokartonové příčky rozhodně nepochází z doby vzniku pevnosti.
  5. Nestrhávat na sebe zbytečně pozornost. Pouze vytvořit scénu a podmínky pro to nejpodstatnější, co se v Pevnosti poznání odehrává: popularizace vědy a neformálního vzdělávání.